Dovolte nám seznámit Vás s pravdivými informacemi o budoucí plánované výstavbě BIOPLYNOVÉ STANICE V DUBENCI.  Tyto fakta se týkají nejen obyvatel Dubence ale i okolních vesnic, kolem kterých má společnost Karsit Agro, a.s., resp. Karsit Holding  své pozemky.

K čemu a proč sdružení Dubeňák

Občanské sdružení Dubeňák založili obyvatelé obce Dubenec. Jsou proti výstavbě obří bioplynové stanice v centru jejich obce. Tato stanice (o kapacitě cca 2,26 MW) by znamenala mimořádně velký nárůst nákladní dopravy projíždějící Dubencem i obcí v jeho okolí, ohrožení množství a kvality pitné vody, nemalý hluk, zápach a exhalace při provozu a nakládání se surovinou. Nepříznivě by také ovlivnila osevní plány a hospodaření na okolních zemědělských plochách (elektrárna potřebuje „krmit“ kromě kejdy např. kukuřicí) a zpátky na tato pole by mířil odpadní zbytek – digestát –, také jako zdroj zápachu a líhniště much.

Není pravda, že probíhá schvalování stavby, jak to ve svém otevřeném dopise ze dne 23.5.2012 tvrdí vedení investorské společnosti Karsit Agro, a.s., resp. Karsit Holding. Žádné řízení ohledně schvalování stavby na příslušných úřadech nebylo zahájeno. Řízení, které opravdu probíhá, je vodoprávní řízení týkající se povolení průzkumného vrtu v areálu ZD. Tento vrt se investorská firma snažila uskutečnit „načerno“. Bez stanovení podmínek pro vrt, bez kontroly, bez sledování možných vlivů na okolní studny. Sdružení Dubeňák upozornilo odpovědné orgány na tuto skutečnost. Následně bylo vodoprávní řízení zákonným způsobem zahájeno.

Občanské sdružení Dubeňák vzneslo v rámci tohoto řízení řadu námitek, které považuje za důležité s ohledem na ochranu životního prostředí obce. Požadovali jsme mimo jiné respektování účelu II. ochranného pásma vodního zdroje v dané lokalitě (může dojít k ohrožení zdroje pitné vody pro dvě obce, Dubenec a Vilantice; provedení průzkumu staré palivové nádrže v areálu ZD; stanovení podmínek pro případ možné havárie a únik znečišťujících látek; monitorování širšího okruhu, resp. všech domovních studní nacházejících se v k.ú. Dubenec jižně od vrtů; stanovení způsobu pozdějšího nakládání s vrty (vrty mají být hluboké až35 ma zasahují výrazně do geofyziky podloží).

Všechny námitky, které jsme jako občanské sdružení Dubeňák vznesli, byly vodoprávním úřadem vzaty v potaz. Žadatel o provedení vrtu byl vyzván k odpovědím. Na tyto odpovědi jsme opět reagovali, přičemž na všech našich námitkách v rámci vodoprávního řízení nadále trváme.

Občanské sdružení bude dál vývoj sledovat. Budeme se účastnit příslušných řízení a chránit prostředí obce před zásahy, které by na ně mohly mít nedozírný a nevratný dopad. Chceme zachovat krásu naší obce a kvalitu života v ní. Vyjadřujeme tak zájem občanů, kteří v lednové anketě řekli výstavbě obří bioplynové elektrárny v Dubenci NE.

Zapojte se, ptejte se nás, uvítáme pomoc, informace, sdělte nám svoje požadavky, abychom je za vás mohli prosazovat.